Uut de oolde deuze 367

FA. BLAUW

Ik vond in mijn archief nog een mailtje uit mei van Jaap Jager.
Hij schrijft: mijn moeder Trijntje van der Zee is enige tijd geleden overleden. Zij was een dochter van Jacob van der Zee en Corneliske Blaauw die een winkel hadden aan de Bercoperweg. Wanneer mijn grootouders deze winkel precies begonnen zijn weet ik niet. Maar volgens mij was de winkel er tot 1976.

Mijn pake is overleden in 1977. Bij het leeghalen van het huis van mijn moeder troffen wij een glazen pot van de MOP aan uit 1997 met daarin 4 stempels van de winkel.

Ik antwoordde hem: Jaap van der Zee en Corneliske Blauw begonnen in 1935 aan de Bercoperweg 6 hun winkel en kwamen van Jubbega. Ze namen de winkel in manufacturen over van Jan Jager. In 1938 betrokken ze de nieuwe winkel aan Bercoperweg 13 (nu Houwer). Op een fietsenrek voor de winkel stond “Fa. Blauw”. Ze werden vanuit Jubbega bevoorraad, waar Berend Blauw, de broer van Corneliske (Corrie) al een winkel bezat, welke nu nog steeds bestaat. Jan Annema bracht met de transportfiets de goederen naar Makkinga, zoals huishoudelijke artikelen, textiel en kleding. Annema kwam zelf later in de winkel in Jubbega, wat nu tot één van de grootste meubelzaken van de regio gerekend mag worden. Maar Jaap van der Zee kreeg hier voet aan de grond. Ze waren sportminnend, vooral korfbal was hun sport zowel bij WK in Jubbega, als bij Sportclub.
Wouter van der Veer en dochter Betty hebben de winkel nog een jaar gehad, maar Wouter kon bij V & D in Groningen werk krijgen.
In 1976 had Rolina Slager de winkel in beheer. Daarna zat nog een videotheek in het pand.
Corrie van der Zee heeft nog tot 2001 in de Van Brederodestraat gewoond.

Jaap Jager stelde de vraag: De naam Blauw werd eerder met één A geschreven, maar ergens in de tijd is het Blaauw met twee A’s geworden. Hoe is dat gekomen? Ik heb daar geen antwoord op, maar misschien iemand van de lezers?

 

Uit de Heerenveensche Koerier 8 september 1917:
Te koop aangeboden: 45 á 50.000 eiken middelhout, 95 á 100.000 eiken mossels, liggend te Makkinga aan het vaarwater.
E. Jongedijk, houthandelaar.

 

Uit Leeuwarder Courant 9 juni 1917:
Te Beetsterzwaag is plotseling overleden de heer R. Zijlstra, sedert 1917 notaris aldaar. De overledene, die op 30 april 1878 te Makkinga was geboren, was in de plaats zijner inwoning een zeer geziene persoonlijkheid die in tal van plaatselijke verenigingen een bestuursfunctie bekleedde.

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.