Oolde deuze 382

 Tuin Vlaskamp

De ‘Vlaskamp’ tuin van Villa Nova in Makkinga
Iedereen in Makkinga kent wel de rode beuken aan de Lyclamaweg, prachtige monumentale bomen die al zo’n 150 jaar oud moeten zijn.
De tuin bij Villa Nova is, vermoedelijk al direct bij de bouw in 1859 door Vlaskamp aangelegd. Gerrit Vlaskamp, 1834-1906, was een belangrijk hovenier en tuinontwerper die in Friesland vele tuinen en parken heeft aangelegd. Met zijn ontwerpen borduurde hij voort op de landschapsstijl van Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851), een kleinschalig patroon van slingerende paden en in het gras verspreid plantperken en bomen. Werkte Roodbaard nog vooral voor de Friese Adel (tuinen Oranje woud, Beetsterzwaag), Vlaskamp had vooral notabelen als klant. In de tweede helft van de 19e eeuw met de toegenomen welvaart, waren het de notabelen als burgemeesters, dominees en welgestelde boeren die zich het konden permitteren om bij hun huis een mooie tuin aan te leggen.

Anders dan zijn voorganger Roodbaard plantte Vlaskamp in zijn tuinen een grote diversiteit bomen aan en vaak koos hij daarbij voor exotische bomen.


villa
Fotograaf: Hubert Adriaan Veltman, arts. De foto is van ca. 1920. Fries Fotoarchief Tresoar.

 

De tijd adelt de tuinen maar tast ze ook aan. In de huidige tuin van Villa Nova is weinig terug te vinden van het ontwerp van Vlaskamp alhoewel je, wandelend door de achtertuin aan de hand van het bomen patroon kan voorstellen, dat er rond de tuin een wandelpad moet hebben gelopen zoals er vermoedelijk ook een boomgaard is geweest.
Maar het blijft gissen, de eerste foto’s en ansichtkaarten zijn van ca. 1920 en altijd van huis en voortuin.
Overigens was in de tijd van Vlaskamp, de voortuin ook veel belangrijker dan de achtertuin. Met een fraaie voortuin kon je imponeren, laten zien dat je welgesteld was. De achtertuin was vaak deels ook een nutstuin.

Gelukkig hebben een aantal bomen de tand des tijds doorstaan: de eerdergenoemde monumentale rode beuken in de voortuin en achter het huis twee oude walnoten, een enorme groene beuk, een schijnbeuk afkomstig uit Chili en een aantal prachtige essen en taxussen. In die oude bomen vind je nog wel een beetje de sfeer van Vlaskamp terug.
Voor wie van historische parken houdt:
Het Koepelbos in Oldeberkoop is ooit aangelegd door Roodbaard en nu prachtig gerestaureerd. Het Wilhelmina park in Sneek is aangelegd door Vlaskamp en heeft een groot aantal heel bijzondere bomen. Ook dit park is geheel in stijl gerestaureerd en nu een Rijksmonument!